Valikko Sulje

Ei uhkapeliä; Koulutus on takuuvarma sijoitus

Tasa-arvoinen mahdollisuus koulutukseen on sosialidemokraateille tärkeä asia, josta ei olla valmiita luopumaan. Oulu puolestaan on yksi Suomen yliopistokaupungeista, ja paikkakunnalla on muutenkin monipuolinen koulutustarjonta.

Kuntavaaliehdokas Jaakko Huuki oli tekemässä Oulun demareiden kuntavaaliohjelmaa. Hän kertoo, että koulutuksen nostaminen yhdeksi vaaliteemaksi oli itsestään selvä asia.

”Tulevaisuuteen katsottaessa koulutuksen poisjättäminen olisi täysin mahdotonta. Koulutusta pitää katsoa sijoituksena. Resursseja sijoitetaan koulutukseen, ja se näkyy budjetissa sillä hetkellä miinuksena. Hyödyt saadaan 5–10 vuoden päästä.”

Jaakko Huuki ymmärtää koulutuksen merkityksen. Se on sijoitus tulevaisuuteen.
Jaakko Huuki ymmärtää koulutuksen merkityksen. Se on sijoitus tulevaisuuteen.

Uhkapeliä koulutukseen sijoittaminen ei ole. Panostuksista saadaan takuuvarma hyöty myöhemmin.

Huukin mukaan hyötyjä voidaan tarkastella kahdelta kantilta. ”Voidaan tarkastella, mitä koulutus merkitsee henkilölle ja mitä se merkitsee yhteiskunnalle. Koulutus avaa ihmiselle itselleen mahdollisuuksia, ja koulutuksella on merkitys jopa ihmisen mielenterveydelle. Toisaalta yhteiskunta on sitä dynaamisempi, mitä koulutetumpaa väestö on.” Huuki myös muistuttaa koulutukseen sijoitettavien eurojen palautuvan myöhemmin suoraan rahanakin suurempien verotulojen muodossa.

Lisää vetovoimaa kaupunkikulttuurista!

Kuntavaaliehdokas, matematiikan opettaja Hermanni Riikonen on seurannut huolestuneena ammatillisen koulutuksen leikkauksia. ”Sipilän hallitus tekee karhunpalveluksen meille tulevaisuuden päättäjille ja ennen kaikkea niille nuorille, jotka nyt saavat huonoja kokemuksia opetuksen laadusta. Ammatillisen koulutuksen reformi pitäisi tehdä rauhassa. Ei niin, että otetaan ensin rahat pois ja käsketään sopeutua siihen.”

Hermanni Riikonen uskoo, että Oulun kaupungin vetovoimaisuutta voitasiin lisätä kaupunkikulttuurin avulla. Kuvassa myös kansanedustaja Tytti Tuppurainen, joka on Riikosen tavoin kantanut huolta koulutusleikkauksista.
Hermanni Riikonen uskoo, että Oulun kaupungin vetovoimaisuutta voidaan lisätä kaupunkikulttuurin avulla. Kuvassa myös kansanedustaja Tytti Tuppurainen, joka on Riikosen tavoin kantanut huolta koulutusleikkauksista.

Sekä Huuki että Riikonen ovat sitä mieltä, ettei Oulu ole onnistunut profiloitumaan opiskelijakaupungiksi parhaalla mahdollisella tavalla.

”Pohjois-Suomen alueelta ja ulkomailtakin Oulu vetää opiskelijoita hyvin, mutta eteläsuomalaisia paikkakunta houkuttelee vähemmän. Etelästä katsottuna tämä ei ole niin ystävällinen ja sykkivä opiskelijakaupunki kuin esimerkiksi Jyväskylä”, Riikonen harmittelee.

Huuki hakee esimerkkiä onnistuneesta kaupungista Suomen rajojen ulkopuolelta. ”Hyvä esimerkki on Berliini. Berliiniin halutaan muuttaa, ja sitten katsotaan millaisia opiskelumahdollisuuksia siellä on. Niin päädytään Berliinin yliopistoon”

Molemmat miehet ovat sitä mieltä, että kaupungista voitaisiin rakentaa vetovoimaisempi esimerkiksi kaupunkikulttuuriin panostamalla. ”Kannattaa miettiä, minkälainen mielikuva Oulusta syntyy kaupungin läpi ajavalle. Ympäristötaiteen muodossa voisi olla pieniä täkyjä, jotka houkuttelisivat tutustumaan lähemmin”, Riikonen sanoo.

Yes we can!

Koulutuksen leikkaukset tuntuvat demareista pahalta, eikä Oulun toiminta koulutuskaupunkina täysin vakuuta. Silti Oulun demarit katsovat tulevaisuuteen positiivisin mielin.

”Pyrin päättäjäksi Yes We Can! -asenteella. Me pystymme huolehtimaan koulutuksesta tulevaisuudessakin ja kehittämään luovia ratkaisuja laadun parantamiseksi. Yhdessä viemme Oulun 2020-luvulle, tärkeimpinä työvälineinämme sydän ja sivistys”, Hermanni Riikonen sanoo.

Sosialidemokraattien kuntavaalilistalta löytyy hyviä ehdokkaita, jotka ovat valmiita kehittämään Oulua koulutuskaupunkina. Äänestäthän koulutuksen puolesta viimeistään vaalipäivänä 9.4.!

 

teksti ja kuvat: Sanna Husa