Valikko Sulje

Sanna Husa: Joulupukki ei löydä kaikkien lasten luo

21052016 Valokuvaus Koljonen (58)

Tänä vuonna meidän perhe nosti kuusen esille varhain. Joulupipareita perheessämme on leivottu jo kahteen kertaan. Aaton ruokalistamme on suunniteltu perinteiseksi, lahjoja ostettu liikaa ja saunakin on puunattu.

Viisivuotiaalla tyttärellämme on joulunpyhien suhteen yksi tärkeä toive; mentäisiinpä koko perheellä luistelemaan. En tiedä, toteutuuko toive. Säät sanelevat, laitetaanko jalkaan luistimet vai tehdäänkö jotain muuta kivaa.

Kaksivuotias poikamme on oppinut päiväkodissa laulamaan Tuiki tuiki tähtösen. Laulaakohan hän sen joulupukille suloisella pienen lapsen äänellänsä? Täytyy virittää kamera valmiiksi.

Sydämeni meinaa välillä särkyä, kun katselen lapsiani ja heidän jouluvalmisteluitaan. He ovat niin täynnä odotusta, niin luottavaisia. Pakostakin ajatukset harhailevat niiden lasten luo, joilla kaikki ei ole hyvin.

Mitä jos kaikki joulunajan rahat menevät isän juhlajuomiin? Ellei aattonakaan ole riittävästi ruokaa? Entä jos äiti lyö taas? Miltä joulu tuntuu, jos osa perheenjäsenistä on jossakin kaukana sodan keskellä?

Suomeen mahtuu paljon turvattomuutta, epätoivoa ja päivittäistä pelkoa.  Kaikki kauheus on tiedostettava, mutta sitä ei tarvitse hyväksyä. On toimittava määrätietoisesti ja rohkeasti sen eteen, että paha olo vähenee.

Miten pahan olon keskellä elävää lasta voidaan auttaa? Häntä voidaan auttaa esimerkiksi huolehtimalla, että hänellä on turvallisia aikuisia ympärillään. Sellaisia aikuisia, joilla on aikaa kuunnella häntä ja huomata hänen ongelmansa. Nämä aikuiset ovat esimerkiksi lastentarhanopettajia, terveydenhoitajia, opettajia ja harrastusten vetäjiä.

Lasta voidaan auttaa myös huolehtimalla, että hädän keskellä hän löytää turvallisen paikan. Lapsen ja vanhempien on päästävä tarvittaessa esimerkiksi turvakotiin, sosiaalityöntekijän luo tai vaikkapa neuvolaan keskustelemaan.

Käytännössä auttaminen tarkoittaa esimerkiksi oikeisiin kohteisiin resursoitua rahaa. Se tarkoittaa lasten näkökulmasta tehtyjä päätöksiä päivähoidosta. Se tarkoittaa satsauksia opetukseen. Se tarkoittaa kunnan tukemia harrastusmahdollisuuksia. Jonkun lapsen kohdalla se voi tarkoittaa suomen kielen opetuksen tarjoamista nopeasti maahan tulon jälkeen.

Päätökset näistä käytännön asioista tehdään lautakunnissa, kaupunginvaltuustoissa ja eduskunnassa. Päätöksiä käsitellään etukäteen esimerkiksi yleisötilaisuuksissa, puolueosastojen kokouksissa, kunnallisjärjestöjen hallituksissa sekä valtuusto- ja eduskuntaryhmissä.

Kyse on siis pitkälti politiikasta. Kyse on siitä, mitä politiikassa mukana olevat ihmiset haluavat. Kyse on siitä, mikä on poliittisille puolueille tärkeää.

Kiitos Sinulle, joka olet ollut vuonna 2016 taistelemassa hyvinvoinnin puolesta ja pahaa oloa vastaan. Kiitos Sinulle, joka harkitset politiikkaan osallistumista vuonna 2017. Kuten SDP sen sanoo: Maailmaa voidaan muuttaa. Tarvitaan vain rohkeita ihmisiä.

 

Sanna Husa
kirjoittaja on Oulun sos.dem. työväenyhdistyksen järjestötoimitsija