Valikko Sulje

Vuosien työ on kannattanut: Tuija Pohjola on ylpeä Oulun liikuntapalveluista

Tuija_verkosta
Oulun liikuntamahdollisuudet ja asumisen kustannukset on huomioitu positiivisesti Euroopan komission taholta. Tuija Pohjolan mielestä on tärkeää, että liikkuminen ei ole Oulussa rahasta kiinni.

Maanantaiaamuna Raksilan uimahallilla on iloinen ja odottava tunnelma. Aulassa istuvalle esikouluryhmälle kerrataan rauhallisella äänellä uimahallin säännöt. Pian koko ryhmä on ehtinyt suihkutilojen kautta altaaseen, ja uimakoulun ensimmäinen tunti voi alkaa.

Raksilan uimahallin kahviosta tavoitan Tuija Pohjolan. Haastattelutuokiomme aikana Pohjola tervehtii tuttavallisesti ohikulkevia ihmisiä ja seuraa sivusilmällä allasalueen tapahtumia. Hän selvästi viihtyy työpaikallaan. Pohjola työskentelee uimaopettajana ja projektisuunnittelijana.

Pohjola on ollut pitkään mukana politiikassa, ja hän toimii tällä hetkellä esimerkiksi kaupunginhallituksen jäsenenä ja kaupunginvaltuutettuna. Pohjolan vahva usko liikunnan voimaan hyvinvoinnin lisääjänä näkyy myös hänen roolissaan poliitikkona. Hän tekee paljon töitä, jotta liikunnan tuomia ennaltaehkäiseviä vaikutuksia hyödynnettäisiin kunnolla. Onneksi Oulussa on näin myös tehty.

– Euroopan komissio on selvittänyt kaupunkien eri palveluita. Oulu nousi ykköseksi asumisen kustannuksissa ja liikunnassa, Pohjola iloitsee.

Esikoululaisten viikon kestävä uimakoulu on yksi esimerkki siitä, miten Oulussa ohjataan ihmisiä liikunnan pariin. – Mahtavat kevyenliikenteenväylät ja latujen iso määrä ovat myös hyviä osoituksia siitä, miten meillä on panostettu jokaisen mahdollisuuteen liikkua, Pohjola listaa.

– Lisäksi me olemme terveysliikunnan edelläkävijöitä. Täällä on tehty systemaattisesti työtä, jotta kaikenikäiset liikkujat otetaan huomioon. Myös maksupolitiikka on hoidettu niin, ettei kenenkään tarvitse jättää rahan takia liikuntaan väliin.

Itselleen rakkaana esimerkkinä Oulun hyvistä palveluista Pohjola mainitsee seniorikortin, jolla 65 vuotta täyttäneet oululaiset pääsevät käyttämään kaupungin liikuntapaikkoja todella edulliseen 35 euron vuosihintaan.

– Viime vuonna senioreilla oli yhteensä 189 000 käyntikertaa! Tällaisilla keinoilla terveyttä edistetään oikeasti. Vanhukset jopa pääsevät suoraan liikuntapaikoille palvelulinjoilla tavallisen linja-auton hinnalla.

Liikunnasta on varmasti hyötyä liikkujalle itselleen ja lisäksi myös terveyskuluissa säästävälle yhteiskunnalle. Pohjola toivoo, että terveysedut ja rahalliset säästöt saataisiin nykyistä paremmin esille. – Vain tiedolla voidaan johtaa. Pitää saada enemmän mittareita, joilla tuloksia tarkastellaan.

Tavoitteena kokonaiskoulupäivä

Erityisen tärkeää on saada lapset liikuntaharrastusten pariin, jotta he oppisivat nauttimaan terveiden elämäntapojen vaikutuksista läpi elämän. Valitettavasi harrastuksiin osallistumisen esteeksi voivat muodostua vanhempien rahalliset tai ajalliset resurssit.

Ristiriitaista on, että harrastusten pariin kaipaavat pienet koululaiset saattavat olla iltapäivisin yksin kotona useita tunteja vanhempien ollessa vielä töissä. Pohjolalla on näihin ongelmiin ratkaisu.

– Kokonaiskoulupäivä! Jos jokin on sosialidemokraattista, niin maksuton peruskoulu. Siellä ei voi sellaisia valuvikoja niin kuin nyt on, kun iltapäivätoiminta on maksullista, Pohjola päivittelee. Kokonaispäiväkokeilua on tarkoitus kokeilla Oulussa jo tulevana kouluvuonna.

Pohjolan mukaan oppilaat voisivat olla kouluilla arkipäivisin kello 8–16, jolloin iltapäivällä olisi mahdollisuus osallistua esimerkiksi eri järjestöjen ohjaamiin harrastuksiin.

Joukkoliikenne kehittyy

Pohjola muistuttaa, ettei kaikkia liikuntamahdollisuuksia voida tarjota lähipalveluina. Silloin ongelmaksi saattaa muodostua kulkemisen kalleus. Hän on tehnyt valtuustoaloitteen, jolla ongelmaa ratkottaisiin edes hiukan.

– Joukkoliikenneuudistuksen myötä rahoitusmalli on muuttunut. Ennen kaupunki avusti jokaista linja-autolla tehtyä yksittäistä matkaa, kun nyt ostetaan koko linja. Käytännössä siis meille maksaa yhtä paljon, on bussi sitten typötyhjä tai aivan täynnä.

– Jättämässäni valtuustoaloitteessa esitän yhdessä parinkymmenen muun valtuutetun kanssa, että koululaiset saisivat kulkea lomaviikolla maksutta linja-autoilla. Tuolloin he pääsisivät edullisilla kokonaiskustannuksilla esimerkiksi uimahalleihin, muihin liikuntapaikkoihin ja kulttuuritapahtumiin. Maksutonta joukkoliikennekampanjaa ei ehditty toteuttaa syyslomaviikolle, mutta toivottavasti se toteutuu hiihtolomalla.

Joukkoliikenneuudistusta tehtäessä moni epäili niukan budjetin huonontavan palvelutasoa huomattavasti. Toisin on käynyt.

– Me demareiden kaupunginhallituksen jäsenet olimme sitä mieltä, että olemassa oleva järjestelmä on toimimaton. On aivan hullua, että vanhukset kuljetetaan erikseen palvelulinjalla, koululaiset koululaislinjalla ja lisäksi on vielä yleinen joukkoliikenne. Nythän asia on edennyt toivomaamme suuntaan, ja näitä on katsottu kokonaisuutena. Lopputuloksena ainakin Kiimingistä ja Yli-Iistä pääsee useammin esimerkiksi terveyspalveluiden piiriin.

Pohjolan mukaan joukkoliikennejärjestelyt on vain yksi esimerkki, miten uudistuksia tehdään kokonaisuutta ajattelematta.
– Ensin pitäisi aina katsoa olemassa olevat rahat, miten ne voidaan järkevästi käyttää. Se on vastuullista taloudenhoitoa.

Tuija
Tuija Pohjola ymmärtää, että ihmisten pitää päästä keskustaan ja palveluiden äärelle joustavasti. Hänen mielestään joukkoliikennettä pitää katsoa järkevänä kokonaisuutena.

Tiiviimpään lukioverkkoon

Oululaisten valtuutettujen päätettäväksi on tulossa yksi todella iso kokonaisuus, jonka tarkastelussa on otettava huomioon monia asioita. Se on kouluverkko. – Pienille lähikoulu, peruskoulun yläluokille aluekoulu ja tiivistyvä lukioverkko, Pohjola linjaa kantaansa.

– Mielestäni tärkeä näkökulma on myös tasa-arvoinen toisen asteen koulutus. Nyt moni puhuu siitä, miten lukiolaiset syrjäytyvät, jos he eivät pääse kotinsa lähelle kouluun. Kukaan ei tunnu muistavan ammatillisen oppilaitoksen opiskelijoita, jotka kulkeva jopa toiselle paikkakunnalle opiskelemaan. Lukiolaisille ei ole tapahtumassa niin suuria muutoksia.

– Jos nyt ei saada päätöksiä tehtyä, joudutaan leikkaamaan enemmän ja enemmän varsinaisesta opetuksesta, Pohjola huolehtii.

Uimahallin kahvio täyttyy iloisista äänistä, kun ensimmäisen uimakoulutuntinsa päättäneet esikoululaiset saapuvat syömään eväitänsä. Pienen hengähdystauon jälkeen linja-autot tulevat hakemaan uupuneet uimarit takaisin päiväkodille. On aika päästää Tuija Pohjolakin takaisin töidensä pariin. Siis oululaisten liikunnan iloa lisäämään.

Sanna Husa

 

(kuvat Oulun demareiden arkistosta)