Valikko Sulje

Demarinuorten työntekijä Kauko Keskisärkkä: ”Hallituksen keppipolitiikka lisännyt nuorten aktiivisuutta”

Keskisärkkä Kauko

Kuntavaaliehdokkaaksi lupautunut Kauko Keskisärkkä on 29-vuotias johtamisen opiskelija. Opiskeluiden lisäksi hän työskentelee Pohjois-Suomen demarinuorten järjestösihteerinä. Keskisärkkä on myös hallituksen puheenjohtaja Monetra Oy:ssä, joka tuottaa muun muassa Oulun kaupungin talous- ja henkilöstöhallinnon.

Keskisärkkä ehtii myös harrastaa. Hän omistaa kihlattunsa kanssa kissan ja kaksi maakilpikonnaa. Lisäksi hän nauttii metsässä kulkemisesta ja hirvenmetsästyksestä.

Pyöräilijät hengenvaarassa

Koska Keskisärkän päivät täyttyvät opiskelusta, työnteosta, vaativasta luottamustoimesta ja harrastuksista, joutuu hän liikkumaan päivittäin usein paikasta toiseen. Hän taittaa matkat mieluiten pyörällä. Keskisärkkä haluaakin vaikuttaa oululaisten pyöräilijöiden turvallisuuteen.

Kaupungin pyöräteiltä löytyy useita risteysalueita, jotka ovat esimerkiksi kuolleiden kulmiensa vuoksi hengenvaarallisia. Nämä paikat pitää käydä Keskisärkän mielestä ehdottomasti läpi. ”Täällä on aika monta vaarallista risteystä, joihin pitäisi saada esimerkiksi STOP-merkki.”

Ihmisläheinen Keskisärkkä puhuu ylipäätään mielellään turvallisuusasioista. ”Meillä on Oulussa paljon ikäihmisiä. Valitettavasti esimerkiksi lonkkamurtumat ovat Oulun seudulla yleisiä. Miten niitä voitaisiin ennaltaehkäistä? Voisiko kaupunginsairaalan välinevuokraamo tai kaupunki itse tarjota ikäihmisille esimerkiksi nastapohjia”, hän esittää pohdittavaksi.

Päiväkotien henkilöstö kovilla

Sipilän hallitus rikkoi hyväksi todetun subjektiivisen päivähoito-oikeuden. Lapsilta viety oikeus vaikuttaa myös päiväkotien työntekijöiden arkeen.

”Työntekijöillä on jaksamisongelmia. Käytännössä ryhmissä haetaan aina maksimikokoa. Kun puolipäiväisiä lapsia saattaa olla jopa puolet ryhmästä, niin yhtenä päivänä kolmella työntekijällä saattaa olla hoidettavanaan 28–30 lasta. Vaikka toisena päivänä olisikin vain 20 lasta, on tilanne mahdoton. Suunnittelu on hankalaa, jos osa-aikaisia lapsia on paljon. Tämän vuoksi kaikilla pitäisi olla oikeus kokopäiväiseen varhaiskasvatukseen”, Keskisärkkä toteaa.

Työssään demarinuorten järjestösihteerinä Keskisärkkä on huomannut politiikan kiinnostavan nuoria yhä enemmän. Hallituksen opiskelijoita kepittävät päätökset ovat siihen yksi iso syy.

”Koulutusleikkaukset ovat aktivoineet opiskelijoita niin toisella asteella, ammattikorkeakoulussa kuin yliopiston puolellakin. Jo miettii viisi vuotta takaperin, ei nuorilla ollut tarvetta tehdä mitään radikaalia. Nyt opiskelijat ovat huomanneet, että hallituspolitiikka on juuri heitä sortavaa. He ovat lähteneet liikkeelle.”

Kevään 2017 kuntavaalit ovat toiset, joissa Keskisärkkä on ehdokkaana. Hänellä on tulevien vaalien suhteen yksi toive: ”Toivottavasti mahdollisimman moni ja mahdollisimman erilainen ihminen lähtee ehdokkaaksi”.

 

Teksti: Sanna Husa