Valikko Sulje

Herättääkö ilmastolakko aikuiset?

Herättääkö ilmastolakko aikuiset? 

Ruotsalainen 16-vuotias Greta Thunberg on ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi innostettuaan ikätovereitaan koululakkoon ilmaston vuoksi. Greta aloitti koululakkonsa, koska päättäjät eivät tee tarpeeksi ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi. Hänen esimerkkiään noudatetaan ympäri maailmaa, nyt myös Oulussa. Suhtautuminen koululakkoon on ollut kaksijakoista: jossakin siihen jopa kannustetaan, toisaalla taas poissa ei saisi olla edes vanhempien luvalla. Oulussa peruspalvelu- ja nuorisojohtaja on suhtautunut koululakkoon kielteisesti.

Ilmastonmuutoksesta on ollut pitkään saatavilla tietoa ja tutkimuksia. Saamme jatkuvasti lukea uutisia eläinlajien uhanalaisuudesta tai sukupuutoista, lisääntyvistä sään ääri-ilmiöistä ja saastumisesta. Myös puhetta on riittänyt yhä enenevässä määrin. Silti tekoja ei ole riittävästi, ja siitä syystä nuoriso onkin ottanut ohjat omiin käsiinsä.

Emme voi vaatia nuoria odottamaan “omaa vuoroaan” päätöksenteossa, ja viitata kintaalla heidän huolelleen. Aikaa odottaa ei ole, vaan päätöksiä täytyy alkaa syntyä heti ja niiden on oltava riittävän kunnianhimoisia. Vastuuta ilmastonmuutoksesta ja saastumisesta ei voi siirtää pelkästään kuluttajan harteille, vaan valtioiden on ohjattava yrityksiä ja itseään vastuulliseen toimintaan poliittisilla päätöksillä ja lainsäädännöllä.

Itse aion äänestää ehdokasta jolle ilmastoasiat ovat tärkeitä, vaatia sekä puolueeltani että itseltäni tekoja puheiden tueksi ja kannustaa kaikin tavoin nuorisoa jatkamaan sitkeästi rohkeaa kansalaisvaikuttamistaan arvostelijoista huolimatta. Mikä on sinun ilmastotekosi tänään?  

Liisa Komminaho
puheenjohtaja, Oulun sos. dem. työväenyhdistys