Valikko Sulje

Joululahjaksi turvattomuutta

Hallitus on ajanut läpi muutoksia, jotka vaikeuttavat työllistyvien ihmisten asemaa. Kuin irvokkaana joululahjana nuo muutokset astuvat voimaan heti vuoden vaihteen jälkeen. Oulun sosialidemokraattinen työväenyhdistys ry on huolissaan muutosten vaikutuksista eikä näe niiden edistävän työllistymistä millään tavoin.

Uudistusten myötä työnantaja voi palkata pitkäaikaistyöttömän määräaikaiseen työsuhteeseen ilman perusteltua syytä. Työntekijää epävarmuudessa pitävät määräaikaiset työsuhteet ovat liian yleisiä jo nyt, vaikka niiden solmimiseen vaaditaan edes muodollinen syy. Oululaiset demarit ihmettelevät, miksi hallitus haluaa luoda pitkän työttömyyden jälkeen työllistyvälle ihmiselle turvattomuuden tunteen ilman, että hän saa määräaikaisuudelle edes puolivillaisen selityksen. Samalla koeajan pituus nostetaan neljästä kuukaudesta kuuteen kuukauteen, mikä myös osaltaan lisää epävarmuutta.

Hallitus myös lyhensi takaisinottovelvoitteen yhdeksästä kuukaudesta neljään kuukauteen. Käytännössä esimerkiksi taloudellisista syistä henkilöstöään vähentänyt yritys voi palkata jo neljän kuukauden jälkeen töihin uudet työntekijät irtisanottujen tilalle. Sos.dem. työväenyhdistys pelkää, että yrityksille on kiusaus vaihtaa työntekijät uusiin esimerkiksi ikälisien kautta nousseita palkkoja laskeakseen. Tämä voi kyllä laskea hieman yrityksen palkkamenoja, mutta on täysin epäreilua ja vastuutonta työntekijöitä kohtaan.

työmuki

 

(9.12. SH)