Valikko Sulje

Lapsille ja nuorille maksuttomat ruokailut kesäaikana

Monissa oululaisissa perheissä ollaan ihmeissään siitä, miten perheen pienten koululaisten arki saadaan sujumaan silloin, kun esimerkiksi koulujen kesäloma-ajat ovat pitkiä ja aikuiset töissä. Monissa perheissä toimeentulovaikeudet ovat arkipäivää ja maksuttoman päivittäisen kouluruuan puuttumista ei välttämättä pystytä paikkaamaan koulujen loma-aikoina. Lapset voivat pahimmillaan olla pitkiä aikoja ilman lämmintä ruokaa. Maksuton ruokailu ja koulujen loma-aikoihin sijoittuva ohjattu, kaupungin organisoima toiminta lapsille ja nuorille tukisi perheiden ja lasten asemaa ja tarjoaisi yhteisöllisyyttä lisäävään toimintaan.

Useissa kaupungeissa esimerkiksi Helsingissä, Vantaalla ja Porissa järjestetään koululaisten kesäloman aikana maksutonta ruokailua.

Sosialidemokraattinen valtuustoryhmä esittää selvitettäväksi toimia maksuttoman ruokailun mahdollistamiseksi oululaisille lapsille ja nuorille koululaisten kesäloman aikana. Yhteisötalojen ja asukastupien kanssa yhteistyössä kaupungin eri toimialojen olisi mahdollisuus kehittää uudenlainen toimintamalli, joka edistäisi yhteisöllisyyttä, tukisi lasten ja nuorten kasvua, ehkäisisi syrjäytymistä, poistaisi nälkää ja vahvistaisi perheiden jaksamista.      

Esitämme valtuustoaloitteena, että:
– selvitetään maksuttoman ruokailun järjestäminen ja kustannukset yhteisötaloilla ja asukastuvilla koululaisten kesäloma-aikana.
– toteutetaan maksuton ruokailu kokeiluna kesällä 2020 ja samalla selvitetään sen vaikutukset lasten ja nuorten  hyvinvointiin.

SDP:n valtuustoryhmä