Valikko Sulje

M-A Heiskanen ja J-P Niemimäki: Nuorten seksuaaliterveys tulisi kiinnostaa Pohjois-Pohjanmaalla

opiskelijat

Kirjoitus on julkaistu aiemmin Sanomalehti Kalevassa 15.2.2018

Keski-Pohjanmaan maakunnan sote-yhtymä Soite alkaa tarjota maksutonta ehkäisyä kaikille alle 20-vuotiaille nuorille, uutisoi Yle 9.2.2018. Päätös on iso harppaus nuorten seksuaaliterveyden edistämiseksi. Myös Pohjois-Pohjanmaan tulee olla edelläkävijöiden joukossa. Oulun Demariopiskelijoiden ja -nuorten mielestä maksuton ehkäisy tulisi tarjota kaikille alle 25-vuotiaille nuorille. Tähän tulee kuulua sekä kondomit, että hormonaalinen ehkäisy. Maksuton ehkäisy on järkevä ratkaisu sekä taloudellisesta, että nuorten hyvinvoinnin näkökulmasta.

Aiemmin päätöksen maksuttoman ehkäisyn tarjoamisesta ovat tehneet yksittäiset kunnat, ensimmäisenä Rauma ja viimeisimpänä Helsinki, joka päätti nuorten maksuttomasta ehkäisystä muutama viikko sitten. Raumalla maksuttoman ehkäisyn tarjoaminen alle 20-vuotiaille on vähentänyt aborttien määrää ja sukupuolitautien tartuntoja sekä leviämistä, tuoden samalla säästöjä yhteiskunnalle. Maksuttoman ehkäisyn vaikutukset nuorten seksuaaliterveyteen ovat siis huomattavat. Myös Vantaalta saatiin viime vuonna hyviä uutisia, kun nuorten maksuttoman ehkäisyn tarjontaa laajennettiin: raskaudenkeskeytykset vähenivät nopeasti.

Saatavilla oleva maksuton ehkäisy parantaisi mahdollisuuksia harrastaa seksiä suojatusti, eli turvallisemmin. Yleisiä syitä ehkäisyn käyttämättä jättämiseen ovat esimerkiksi liian korkea hinta, vaihteleva saatavuus tai mahdollinen ehkäisyn hankkimiseen liittyvä häpeän tunne.

Nuorille tarjottava maksuton ehkäisy ei kerro yhteiskunnan “yleisen moraalin” heikkenemisestä. Seksi on normaali osa elämää, ja nuorilla tulisi olla yhdenvertaiset mahdollisuudet pitää itsestään huolta. Maksuton ehkäisy on ennen kaikkea teko tasa-arvon, ja nuorten seksuaaliterveyden edistämiseksi.

 

Oulun Demariopiskelijat – OOSY ry
Miina-Anniina Heiskanen, Hallituksen puheenjohtaja

Oulun Demarinuoret – OSNO ry
Janne-Pekka Niemimäki, Hallituksen jäsen