Valikko Sulje

Nyt on leikki kaukana; presidentinvaalit otettava tosissaan!

 

21052016 Valokuvaus Koljonen (58)
Kuva: Matias Koljonen

Maakuntavaalien ajankohta on vielä hyvin suuri kysymysmerkki. Siitä huolimatta demareiden vaalikunto on hiottava täyteen terään muutaman kuukauden sisällä. Ensi vuoden alussa pidetään presidentinvaalit, ja niillä on suuri merkitys niin puolueelle kuin koko Suomellekin.

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön jatkokautta on pidetty niin selvänä asiana, että presidentinvaaleista käyty keskustelu on vaikuttanut välillä jopa ylimieliseltä. Joidenkin odotuksena tuntuu olevan, että suomalaiset äänestäjät asettuvat yhteen jonoon istuvan presidentin taakse ja taputtavat hänet hurraahuudoin toiselle kaudelle jo ensimmäisellä äänestyskierroksella.

En usko valintaan ensimmäisellä kierroksella. Ja joka tapauksessa, olipa vaalien lopputulos mikä hyvänsä, heijastuu vaalikampanjan aikainen keskustelu monella eri tavalla tulevaan politiikkaan ja yhteiskuntamme suuntaan.

Kaikki suomalaiset eivät voi hyvin. Hallituspolitiikka on kurjistanut entisestään pienituloisten asemaa. Pienellä palkalla työelämässä sinnittelevät työntekijät ovat joutuneet epäreilun säästöpolitiikan kohteeksi. Hallituksen leikkuri ei ole säästänyt edes sairaita tai lapsia, vaan leikkausten kohteeksi ovat joutuneet myös lasten päivähoito ja lääkekorvaukset. Samalla kuitenkin suurituloisten asema on jopa parantunut.

Presidentinvaaleissa puhutaan arvoista. Tarvitaanko tähän hetkeen lisää kovia, oikeistolaisia arvoja? Voidaanko oikeistolainen presidentti taputtaa hurraten uudelle kaudelle muistuttamatta kansalaisia siitä, että nykypolitiikkaa inhimillisempiäkin vaihtoehtoja on?  Ei voida. Nyt tarvitaan inhimillistä, syvällistä keskustelua tulevaisuudesta. Nyt tarvitaan sosialidemokraattista vaalityötä.

Monet puolueet ovat jo asettaneet oman ehdokkaansa kisaan. Näin ovat tehneet esimerkiksi perussuomalaiset. Heidän mukaantulonsa lisää tarvetta inhimillisten päätösten puolestapuhujalle.

Tässä ajassa on selkeä tarve sosialidemokraattiselle ehdokkaalle ja häntä tukeville vahvoille taustavoimille. Tulethan mukaan rakentamaan oikeudenmukaisempaa Suomea, eli osallistuthan vaalityöhön presidentinvaaleissa? Aloitetaanhan vaalityö pian?

 

Sanna Husa
järjestötoimitsija
Oulun sos.dem. työväenyhdistys