Valikko Sulje

Puheenjohtajan nuija seuraavalle – Pesola luopuu paikastaan

Päivi_Pesola”Kuntavaaleihin 2017 tarvitaan luovuutta ja intoa. Demareiden on saavutettava edellisiä vaaleja parempi tulos, jotta meillä on edelleen vaikutusvaltaa kunnallispolitiikassa”, Oulun sosialidemokraattisen työväenyhdistyksen puheenjohtaja Päivi Pesola sanoo.

Yhdistys polkaisee vaalityönsä käyntiin Pesolan johdolla tänä syksynä, mutta varsinaisen vaalikampanjan aikana vetovastuussa on joku muu. Pesola on nimittäin ilmoittanut luopuvansa puheenjohtajuudesta nykyisen kauden päätyttyä.

Millaisena nykyinen puheenjohtaja on kokenut viime vuoden alusta alkaneen kautensa? ”Koko yhteiskunta ja puolue ovat kokeneet suuria muutoksia, mikä on heijastunut myös meihin. SDP:n mollaaminen mediassa on vaikuttanut varmasti esimerkiksi puolueen jäsenmäärään. Onneksi Oulun työväenyhdistyksen jäsenmäärä on pysynyt samana. Uusia jäseniä liittyy aktiivisesti, vaikka luonnollista poistumaakin on.”

Tiukat kaksi vuotta

Työväenyhdistyksen talous on tiukentunut huomattavasti viime vuosina lähinnä vuokratiloissa tapahtuneiden muutosten vuoksi. ”Talouden tasapainottaminen uuteen tilanteeseen, taloushallinnon siirtyminen omalta taloudenhoitajalta tilitoimistolle ja työntekijän äitiysloma”, Pesola luettelee yhdistyksen kahden vuoden aikana kohtaamia haasteita.

”Toivottavasti olen onnistunut auttamaan työväenyhdistyksen uudelle tielle ja toiminta pystyy jatkumaan suurista haasteista huolimatta. Se on kuitenkin käynyt selväksi, että toimintaa voi olla vain sen mukaisesti, miten talous antaa myöten. Esimerkiksi työntekijämäärää on jouduttu vähentämään jatkuvasti, ja nyt toimitaan aivan minimillä.”

Vaikeista ajoista huolimatta nykyinen puheenjohtaja on onnistunut myös kehittämään järjestön toimintaa. ”Esimerkiksi kokouskäytäntöjä on muutettu ja verkkosivut uudistettu kokonaan”, Pesola mainitsee muutoksista.

Pesola on kiinnittänyt ansiokkaasti huomiota verkkosivujen kaltaisiin ulkoisiin tekijöihin. Hänellä on kuitenkin myös selkeä näkemys siitä, millaisilla teemoilla demareiden näkyvyyttä ja kannatusta saadaan nostettua. ”Meidän omat arvot ja tavoitteet pitää tuoda voimakkaammin esille. Tärkeimmät arvomme ovat suvaitsevaisuus ja tasa-arvo.”

Suvaitsevaisuudesta puhuessaan Pesola nostaa esille viime aikoina käydyn keskustelun maahanmuutosta. ”Tuntuu todella pahalta lukea sellaisia mielipiteitä, ettei oikeassa avuntarpeessa olevia ihmisiä saisi auttaa”, hän huokaa. ”Suorastaan pelottaa ajatella, että onko meistä ihmisistä tullut todella näin kyynisiä.”

Onneksi Päivi Pesola ehtii tuoda esille demariarvoja vielä monta kuukautta puheenjohtajan roolissakin, sillä uudet toimijat aloittavat työväenyhdistyksen johdossa vasta ensi vuoden alusta. Uusi puheenjohtaja ja johtokunta valitaan yhdistyksen jäsenkokouksessa marraskuun 10. päivä kello 18 alkaen. Kokouspaikka vahvistetaan myöhemmin.

(Teemme mielellämme jutun Päivi Pesolan seuraajaksi pyrkivistä puheenjohtajaehdokkaista näille sivuille. Jos olet ehdolla tehtävään tai tiedät toisen ehdokkaan, ota yhteyttä toimistolle.)

 

Sanna Husa