Valikko Sulje

Valtuustoaloite: Lukioaloituspaikkojen lisääminen

SDP:n kaupunginvaltuutettu Sari Halonen jätti kaupunginvaltuuston kokouksen 21.6.2021 seuraavan valtuustoaloitteen:

Kantakaupungin lukioihin ovat keskiarvorajat nousseet korkeahkoiksi ja siten usea kantakaupungin alueella asuva jäi ilman opiskelupaikkaa ja tulee jäämään myös tulevaisuudessa. Tai sitten paikan saa esimerkiksi Haukiputaalta tai Oulunsaloon, minne ei juurikaan helppoja yhteyksiä ole.

Mm. Kuivasjärvi-Kuivasranta-Ritaharjun alueella lukioikään tulossa suuri määrä lapsia, mutta opiskelupaikkoja ei läheisyydessä ole kuin pari sataa. Oulun lukioihin valituista vuonna 2021 lähes 20%, 314 oppilasta on vieraskuntalaisia, kun vuonna 2020 vieraskuntalaisia oli ainoastaan 16.5 % 257 oppilasta- kasvua yli 50 oppilasta.

Ehdotetaan, että
a) lukiopaikkoja lisätään kantakaupungin alueella, siten että tavalliseen lukioon mahdollista päästä esim. 7.5 (tai allekin) keskiarvolla.
b) Pohjois-Ouluun perustetaan uusi lukio, jotta kaikki alueella asuvat nuoret saisivat opiskelupaikan kohtuullisen matkan päästä.

Pitää muistaa, että lapset ja nuoret kehittyvät eri tahtiin ja monikaan nuori ei ole vielä yläkoulun päättyessä päässyt yli murrosiän tuomista henkisistä muutoksista, siten noin nuorella iällä lukiokoulutuksen ulkopuolelle jääminen voi olla kohtalokasta. Meillä Oulussa on useita esimerkkejä siitä mm. Pateniemestä, kuinka lukioon päästään sisälle huonolla keskiarvolla ja sieltä kuitenkin kirjoitetaan ulos hyvin paperein. Tänä vuonna Pateniemen lukioonkin vaadittiin jo 8.08 keskiarvo. Tämän hetkinen lukioon pääsykeskiarvo vaatii nuorella jo aika suurta stabiilisuutta ja kypsyyttä ja sitä ei todellakaan monelta vielä tuossa iässä löydy. Etenkin pojat ovat suuremman uhan alla, koska kypsyvät tyttöjä hitaammin. Oulun kaupungin on huolehdittava siitä, että lukiopaikkoja on riittävästi omille kuntalaisille.

Huoli on vakava.

Kaupunginvaltuutettu Sari Halonen, SDP