Valikko Sulje

Hallitus vain hoitaa haavaa

Kirjoitus on julkaistu Sanomalehti Kalevassa 18.4.2018

21052016 Valokuvaus Koljonen (58)
Kuva: Matias Koljonen

Miesten ja naisten eripalkkaisuus sekä Suomen huolestuttavan alhainen syntyvyys ovat kiistattomia tosiasioita. On suorastaan pelottavaa, ettei hallituksella näytä olevan tahtoa näiden asioiden korjaamiseen.

Perhevapaiden jakautuminen tasaisemmin äitien ja isien kesken olisi yksi tehokas keino tasa-arvon parantamiseksi. Tätä varten tarvittaisiin mittava perhevapaauudistus. Hallitus on todennut epäonnistuneen yrityksensä jälkeen, ettei se lähde kyseistä uudistusta tekemään.

Nykyisen perhevapaajärjestelmämme kautta pitkille, vuosikausia kestäville kotijaksoille jäävät naiset ovat usein sellaisia, joilla ei ole tiivistä sidosta työelämään ennen lasten hankkimista. Varmuus työpaikasta heti vanhempainvapaan jälkeen olisi suuri askel kohti tasa-arvoa monelle pienen lapsen vanhemmalle. Hallitus ilmoitti kehysriihessään päinvastoin lisäävän nuorten epävarmuutta työmarkkinoilla sallimalla perusteettomat määräaikaiset työsuhteet alle 30-vuotiaille, jos he ovat ennen työllistymistään olleet kolme kuukautta työttöminä.

Hallitus itsekin myöntää kehysriihen yhteydessä ongelmat pitkään kotona olleiden vanhempien työllistymisessä. Se on nimittäin päättänyt järjestää ”kevyttä pilottiohjelmaa” pitkään perhevapailla olleille. Kevyetkin hoitokeinot ovat toki kannatettavia, mutta varsinaiseen ongelmaan puuttuminen ja etenkin nuorten perheiden tilannetta hankaloittavien päätösten tekemättä jättäminen olisivat olleet todellisia ja toivottavia toimenpiteitä.

Hallitus vain hoitaa haavaa, kun sen pitäisi huolehtia, ettei uusia enää synny. Samoin se onnistuu halaamaan ja potkimaan samaan aikaan. Ongelmia ei voiteta näin.

 

Sanna Husa, sd.
järjestötoimitsija
Oulun Sosialidemokraattinen Työväenyhdistys ry