Valikko Sulje

Hoitajien arvostus pitää nostaa

Olen kotoisin Nivalasta. Meillä oli aina ovet avoinna vieraille. Meillä kävi usein sukulaisia, kyläläisiä, kulkureita ja romaaneja. Mummu ruokki ja kahvitti kaikki, kukaan ei lähtenyt meiltä tyhjällä vatsalla. Yösija myös löytyi sitä tarvitsevalle. Ehkä avarakatseisuuteni on mummulta peritty.

Puolustan tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia välillä kiivaastikkin. Rakkaus on rajaton, se ei välitä sukupuolesta tai ihonväristä. Rakkaus on suuri voimavara ja ennakkoluulojen poistaja. Kenelläkään ei ole oikeutta tuomita erilaisten pariskuntien liittoa, se on ihmisoikeus. Meillä ei koskaan puhuttu homoista tai lesboista, sanat voisi poistaa käytöstä. Puolustan myös uskonnonvapautta, suvussani on moneen uskontokuntaan kuuluvia. Itse uskon korkeampaan voimaan, en osaa sen tarkemmin eritellä mihin lahkoon se kuuluisi. Usko on ollut koetuksella. Isä kuoli viereeni ruokapöydässä, kun olin 9 v. Pari vuotta sen jälkeen kuoli mummu ja pappa saman vuoden aikana. Lapsen uskoni ei voinut ymmärtää miksi kaikki rakkaat ympäriltä kuolee.

Minulle tarjoutui mahdollisuus lähteä ehdokkaaksi Yle uutisten jälkeen, jossa olin. Halusin puolustaa meitä 300 työntekijää, jotka ulkoistetaan. Mitta tuli täyteen, kun vuosien saatossa meitä on siirretty organisaatiosta toiseen, liikelaitoksesta toiseen.  Puolustan myös vanhuksia ja henkilökuntaa. Vanhukset ovat itsenäisen Suomen meille ilmaiseksi antaneet. On käsittämätöntä, että heidän palvelujaan karsitaan. Jokainen meistä vanhenee, minkälaisen vanhuuden sinä haluat viettää? Hoitajien arvostus pitää nostaa. Työtaakka on välillä kohtuuton, varsinkin korona-aikana. Hoitajan ammatti on kutsumusammatti, mutta palkkataso laahaa. He kantavat suuren vastuun meidän vanhuksistamme. He ansaitsevat paljon parempaa. Autetaanko me vuorostaan heitä?

Sisko Junttila