Valikko Sulje

Jutta Urpilainen kosi demareihin jo vuonna 2003 – Tänä keväänä Mika Pietilä vastasi ”kyllä”

Mika Pietilä
44-vuotias Mika Pietilä on ollut SDP:n jäsen keväästä lähtien. Hän tuo uusia näkemyksiä demaripolitiikkaan muun muassa kaupunkistrategiaryhmän vetäjänä.

 

Harvoin tapaa ihmistä, jonka antama ensivaikutelma on samaan aikaan sekä iloinen että harkitsevainen. Juuri ne ovat piirteet, jotka nousevat Mika Pietilästä esiin. Pietilä tervehtii ihmisiä mielellään lämpimästi halaten, ja hän nauraa usein.

Pietilä on yksi niistä työikäisistä demareista, jotka liittyivät sosialidemokraatteihin viime kevään kuntavaalien alla. Samassa rytinässä hän lupautui ehdokkaaksi. Kuntapolitiikkaan mukaan lähteminen ei ollut, tietenkään, häneltä mikään harkitsematon päätös.

”Olen kasvanut poliittisesti aktiivisessa perheessä. Äiti ja isä ovat olleet mukana kuntapolitiikassa, vaikkakaan eivät sosialidemokraateissa. Sitä kautta minullekin on kasvanut mielenkiinto järjestö- ja kansalaistoimintaan”, hän kertoo.

Yksi valtakunnallisesti tunnettu poliitikko on vaikuttanut suuresti siihen, että Pietilä kiinnostui juuri demareista. ”Vuoden 2003 eduskuntavaaleissa olin mukana tekemässä Jutta Urpilaisen ensimmäistä eduskuntavaalikampanjaa. Tunsin hänet ennestään, ja hän pyysi minua mukaan. Se oli tärkeä virstanpylväs, sillä silloin tutustuin enemmän puolueeseen ja sen toimintaan. Olin silloin kuitenkin aktiivisesti mukana muissa järjestöissä, joten en liittynyt demareihin. Nyt keväällä kuntavaalien alla oli sen aika.”

Vielä keväällä ennen liittymistään Pietilä sai useita yhteydenottoja puolueen suunnalta. Kannustavat keskustelut muun muassa kansanedustaja Tytti Tuppuraisen, puolueaktiivi Mikko Sormusen ja paikallisten demareiden työntekijän Sanna Husan kanssa vaikuttivat päätökseen lähteä mukaan SDP:n toimintaan.

”Tuntui, että pallo on hukassa”

Hektinen kuntavaalikampanja vahvisti Pietilän mielenkiintoa poliittista järjestötyötä kohtaan.  ”Päällimmäisenä mieleen jäi positiivinen yhdessä tekeminen. Tutustuin kampanjan aikana tosi moniin uusiin ihmisiin. Usean heistä kanssa pidämme yhteyttä muutoinkin kuin vain politiikan kautta.”

Pietilä ei kokenut vaalityön tekemistä pelkästään helpoksi. ”Tietenkin monet asiat tulivat uutena, ja välillä tuntui, että tässä on ihan pallo hukassa. Kysymällä kuitenkin aina selvisi, ja välillä piti malttaa odottaa, mitä seuraavaksi tapahtuu.”  Pietilä kertoo, että esimerkiksi puolueen organisaatio on hänelle vieläkin hiukan epäselvä.

SDP menetti kuntavaaleissa Oulussa yhden valtuustopaikan. Tilanne ei ole poikkeuksellinen, vaan puolueen kannatus laski kaikissa suurissa yliopistokaupungeissa. Vaalien jälkeen näissä kaupungeissa on aloitettu strategiatyö. Työn tavoitteena on pitää demarit varteenotettavana, kaupunkipolitiikkaa tekevänä vaihtoehtona tulevaisuudessakin. Mika Pietilä toimii tällä hetkellä Oulun kaupunkistrategiaryhmän puheenjohtajana.

”Tässä vaiheessa ryhmällä on koottuna irrallisia ajatuksia ja visioita, ja nyt on tarkoitus jatkaa keskustelua eteenpäin”, Pietilä kertoo. Jatkossa kaikki kiinnostuneet voivat osallistua strategiatyöhön esimerkiksi Facebook-ryhmän kautta.

cof
Pietilä kertoo tutustuneensa kuntavaalikampanjan aikana moniin uusiin ihmisiin. Kuvassa hän on kampanjatyössä yhdessä Kaisa Telekäisen kanssa.

”Rakastan julkista liikennettä”

Mika Pietilän henkilökohtainen vaalitulos oli niin hyvä, että hän sai luottamuspaikan BusinessOulun johtokunnan varajäsenenä. Sitä kautta hän pääsee vaikuttamaan itselleen tärkeisiin asioihin.

”Nuoret ja nuorten työllistyminen ovat minulle minulle tärkeitä asioita. Ja lisäksi yksi on ihmisten hyvinvointi. Ei vain terveydenhuolto, vaan kaikki ne osa-alueet, joista hyvinvointi syntyy. Muutaman vuoden päästä meillä on mahdollisesti ne maakunnat, jolloin sivistys- ja kulttuuriasiat korostuvat kunnissa.”

Pietilä haluaa olla mukana tekemässä uudenlaista kaupunkipolitiikkaa, ja hän korostaa mielellään julkisen liikenteen merkitystä.  ”Rakastan julkista liikennettä ja kuljen sillä kaikki mahdolliset matkat. Liikun työni puolesta myös Suomen periferiassa, ja huomaan ettei kaikkiin paikkoihin pääsekään enää julkisilla. Oulussa julkinen liikenne ja kevyen liikenteen väylät ovat ok, mutta ei voida ajatella että ne palvelevat sellaisenaan myös seuraavat kaksikymmentä vuotta.”

”Sanomaa kirkastettava paikallisesti”

Demareiden sanomaa Pietilä kirkastaisi korostamalla työllisyyttä, työelämää, koulutusta ja hyvinvointia. ”Ei kuitenkaan riitä, että kirkastamme sanomaamme valtakunnallisesti, vaan samaa työtä on tehtävä myös paikallisesti”, hän toteaa.

Mika Pietilä on tuore sosialidemokraatti, mutta taustansa ja nopean oppimiskykynsä vuoksi hänellä on hallussaan iso määrä poliittiseen päätöksentekoon tarvittavaa tietoa. Ennen kaikkea hänellä on ideoita ja unelmia paremman tulevaisuuden rakentamiseksi. Onneksi hän on mukana rakentamassa juuri demaripolitiikkaa.

 

 

teksti ja kuvat: Sanna Husa