Valikko Sulje

Kansanedustaja Eero Heinäluoma: Valtion velka ei ole taittumassa

Eero Heinäluoma

 

 

 

 

 

 

 

Kansanedustaja Eero Heinäluoma vieraili Oulussa Oulun työväenyhdistyksen ja Wanhojen tovereiden vieraana marraskuun lopussa. Konkaripoliitikon vierailu keräsi salin täyteen väkeä. Tilaisuuden aikana ehdittiin keskustella monista eri aiheista, mutta Suomen taloudellinen tilanne ja hallituksen säästöpolitiikka herättivät odotetusti runsaasti keskustelua.

”Jos me aiomme voittaa vaikeudet, meillä on vain yksi tie ulos. Väki pitää saada töihin”, Eero Heinäluoma toteaa. ”Mitään hyvinvointia ei ole luotavissa ilman, että ihmiset ovat töissä, ja sitä kautta saadaan verotuloja. Parempi, että veroja kerättäisiin tasaisesti kaikilta. Niin, että työtä verotettaisiin vähän vähemmän ja sitten esimerkiksi omaisuus- tai ympäristöveroja kerättäisiin vähän enemmän.”

Heinäluoma ilmaisee pettymyksensä hallituksen työllisyyspolitiikkaan. ”Hallitus ei ole tehnyt työllisyyspuolelle satsauksia, joten valtion verotulot ovat kasvaneet hitaasti ja työttömyydestä aiheutuvat menot ovat pysyneet korkeina. Sen vuoksi hallituksen tavoite velkaantumisen taittumisesta ei toteudu.”

”Lopputulos on se, että sekä tämän vuoden että ensi vuoden budjeteissa hallitus ottaa enemmän velkaa kuin mitä oli Rinteen viimeisessä budjetissa. Velka ei ole taittumassa, vaan se on lisääntynyt.”

Yleisöä_Markku
Yleisö kuuntelee tarkkaan Eero Heinäluoman puhetta.

 

 

 

 

 

 

 

Säästökuuri vaalien jälkeen?

Velkaantumisen lisääntymisellä on Heinäluoman mukaan ikäviä vaikutuksia. ”Tuloksena ensi keväänä uhkaa tulla uudet leikkaukset.” Hallitus on jo tehnyt mittavia leikkauksia, joten kevään säästöpäätökset tulevat olemaan kovia. ”Seuraavaksi tullaan ihan sosiaalietuuksien ytimeen ja palveluiden selkeään karsimiseen”, Heinäluoma toteaa.

Heinäluoma kritisoi hallituksen tapaa hoitaa heikon työllisyyspolitiikan jälkiseuraukset. ”Hallituksen ratkaisu oli siirtää uudet leikkauspäätökset, eli kehysriihi kuntavaalien ylitse, ettei tarvitse ennen vaaleja vaivata kansalaisia. Ja tämä kerrottiin valtioneuvoston twitter-tilillä. Tiedotetta ei annettu”, hän kummastelee.

Asian esille nostaminen on aiheuttanut kuitenkin hallitukselle painetta, ja kehysriihen ajankohtaa mietitään uudelleen.

 

Sanna Husa