Valikko Sulje

Oulun työväenyhdistys esittää Tanja Tiaista SDP-piirin puheenjohtajaksi

 

Tanja Tiainen

Oulun sosialidemokraattisen työväenyhdistyksen johtokunta on päättänyt yksimielisesti esittää SDP:n Oulun piirin puheenjohtajaksi 39-vuotiasta filosofian maisteria Tanja Tiaista. Johtokunnan perusteluiden mukaan piiri saisi Tiaisesta sitoutuneen, yhteistyökykyisen ja kokonaisuuksia hallitsevan puheenjohtajan.

Piirin toiminta on jo tuttua Tiaiselle. – Olen ollut piirihallituksen jäsen kohta kolme vuotta, hän kertoo.

Tiainen työskentelee Syömishäiriöliitto-SYLI ry:n aluepäällikkönä, joten hän on ammattinsakin kautta järjestötyön osaaja. Tiaisen mielestä piirin pitää hyödyntää jatkossa paremmin aktiiviensa vahvuusalueita.

– Olen tuskastellut jo vuosia, kuinka vähän piirihallituksen osaamista, mielipiteitä ja asiantuntemusta on käytetty hyväksi päätöksenteossa sekä toiminnan kehittämisessä ja järjestämisessä. Kokouksissa on nimittäin pöytä täynnä eri alojen asiantuntijoita, aktiivisia ihmisiä ja politiikan osaajia.

Tiaisen valinta puheenjohtajaksi toisi varmasti uusia tuulia piirin toimintaan.

– Ei ole mikään salaisuus, että minulla on eriäviä näkemyksiä piirin toiminnan painopisteistä. Mielestäni piirin toiminnassa on paljon enemmän mahdollisuuksia uusiin toimiviin avauksiin, kuin viime aikoina on ollut. Se ei tarkoita, että pitäisi tehdä enemmän, vaan jopa vähemmän. Pitää vain tehdä suunnitellummin, kuuntelevalla korvalla ja yhdessä toimien.

Tiainen pitää puheenjohtajan roolia järjestön veturina tärkeänä. – Piiri tarvitsee jämäkän ja osaavan puheenjohtajan, joka ei epäröi johtaa toimintaa. Puheenjohtaja johtaa nimensä mukaisesti puhetta. Päätöksien ja linjausten pohjaksi täytyykin aktiivisesti kuulla ja kuunnella puhetta.

Toiminnan kannalta suuri merkitys on myös piirihallituksen toimivuudella. – Hyvässä piirihallituksessa kuuluu piirin eri alueiden äänet. Piirihallituksen pitää arvioida ja linjata toimintaa koko piirin etu silmällä pitäen, Tiainen linjaa.

Millainen piiri vuonna 2015?

Tiainen näkee haastavana yhtälönä sen, että piirin talous on tiukka, mutta kehitettäviä kohteita on paljon. Muutosten tekeminen on kuitenkin mahdollista.

– Vaikka piirillä on taloudellisia vaikeuksia puoluetuen vähentämisen jälkeen, on sillä silti aivan erinomaiset resurssit käytössään. Resursseja on taloudellisesti ja myös työntekijäpanoksen ja aktiivitoimijoiden kokonaismäärän ansiosta.

Vaikka tulevaisuuteen kurkistaminen on mahdotonta, yrittää Tiainen kuvailla pyynnöstä piirin toimintaa kymmenen vuoden päästä. – Toivon, että vuonna 2025 piirissä puhutaan, tehdään ja otetaan aktiivisesti kantaa politiikkaan. Piirin toimintaa suunnitellaan yhdessä puolueosastojen kanssa, ja päällekkäistä työtä tehdään erittäin vähän, joten resurssit ovat käytössä tarkoituksenmukaisesti.

Puheenjohtaja seuraavalle kaksivuotiskaudelle valitaan piirikokouksessa lauantaina 21.11. Tanja Tiaisen lisäksi työväenyhdistyksen johtokunta on päättänyt esittää piirihallitukseen Pirjo Sirviötä. Sirviö vaikuttaa piirihallituksessa myös meneillään olevalla kaudella, ja lisäksi hän toimii muun muassa Oulun valtuustoryhmän vetäjänä sekä Oulun hyvinvointilautakunnan puheenjohtajana.

 

teksti: Sanna Husa