Valikko Sulje

Tavoitteena elävä ja mielenkiintoinen Oulu: Jukka Lappalaisessa yhdistyvät kokemus ja uudistusmieli

Yhdyskuntalautakunnan jäsenen Jukka Lappalaisen mielestä Oulun keskustan pitää kasvaa nykyisestään. Ja ehdottomasti ylöspäin! Eli ydinkeskustassa olevien talojen kerrosten määrää pitää lisätä.

Ylöspäin kasvaminen tukee hyvin sitä tavoitetta, millaiseksi Lappalainen haluaa keskustan kehittää. ”Kaupungissa on palveluita, mutta siellä pitää olla myös asutusta. Keskusta ei saa muodostua periferiaksi, jossa käydään vain töissä, ja lähdetään pois. Asumista, työpaikkoja ja palveluita, niitä kaikkia pitää löytyä.”

Valkea
Jukka Lappalainen kaipaa Ouluun korkeampia taloja. Valkea on uusin esimerkikki kaupunkimaisesta rakentamisesta.

Oulun kaupungin Lappalainen näkee ydinkeskustaa suurempana alueena, jonka pitää hyödyntää kaikkia mahdollisuuksiaan. Yksi liian vähälle huomiolle jäänyt mahdollisuus on merellisyys.

”Oulussa on hyvä lentokenttä, mutta meidän pitää saada tänne myös kansainvälinen satama risteilijöitä varten. Alukset pääsisivät Ouluun vierailemaan, tämä olisi yksi matkakohde. Samalla voisimme hyödyntää Lapin läheisyyttä”, Lappalainen maalailee.

Oikea meritunnelma vaatii muutakin kuin sataman rakentamisen. ”Hietasaaresta pitää tehdä upea virkistys- ja matkailualue. Matkailupalvelujen tarjoaminen toisi euroja Ouluun. Toki alueelle pitää jättää tilaa myös palstanviljelijöille ja muille tahoille.”

”Kutoisin elämänlangan”   

Elinvoimainen keskusta, monipuoliset virkistysmahdollisuudet sekä vilkas ja kansainvälinen lentokenttä saavat ihmiset liikkeelle. Niinpä Oulussa tarvitaan myös toimivaa joukkoliikennettä. Lappalainen tavoitteleekin kaupunkiin sisäistä raideliikennettä.

”Raideliikenne toisi kaupunkiin vetovoimaisuutta. Raiteiden pitäisi yltää aina lentokentältä ydinkeskustaan ja sieltä edelleen yliopistolle.”

”Ihmisten liikkumista ajatellen kaupunkia olisi hyvä suunnitella ja kehittää nauhamaiseksi, tiiviimmäksi. Ihmiset eivät joutuisi liikkumaan ristiin rastiin. Työpaikat, palvelut ja asuminen olisivat samoilla alueilla. Siis sellaista elämänlankaa olisin kutomassa.”

Jukka Lappalainen haluaa Ouluun myös kaupungin sisäistä raideliikennettä.
Jukka Lappalainen haluaa Ouluun myös kaupungin sisäistä raideliikennettä.

 

”Mistä saadaan rahat?”

”Oulun tonttipolitiikka on valtakunnan huipputasoa. Meillä on tarjota tontteja, ja vielä edulliseen hintaan. Oulussa on myös viime vuosina kehitytty merkittävästi esimerkiksi kaavoituksessa ja rakentamisessa ”, Lappalainen kehuu innostuneesti.

Nyt on tärkeä huolehtia, ettei hyvä kehitys pysähdy. ”Nostaisin Oulun valtakunnan valovoimaisimmaksi uudenlaisen rakentamisen ja suunnittelun edelläkävijäksi. Esimerkiksi kun suunnitellaan omakotitaloja, ei niiden tarvitse olla kaikkien samanlaisia laatikoita. Voidaan käyttää uudenlaista arkkitehtuuria, ja talot voivat olla keskenään erinäköisiä ja erivärisiä.”

Taloutta ja kaupungin kehittämistä Lappalainen ei suostu sekoittamaan keskenään. ”Monesti hyvät ideat kaatuvat, kun vain todetaan, ettei ole rahaa. Sen sijaan pitäisi miettiä, miten tähän saadaan rahoitus. Myydäänkö maata? Voidaanko tehdä jotakin bisnestä?” Esimerkkinä onnistuneesta rahoituksesta Lappalainen mainitsee Tampereen Kansi ja areena -hankkeen

Ehdolla valtuustoon

Jukka Lappalaisella on vahva visio siitä, miten Oulun kaupunkia pitää kehittää. Hän ei tyydy huutelemaan katsomasta, vaan on itsekin valmis kantamaan kortensa kekoon kotipaikkakuntansa puolesta. Yksi osoitus siitä on se, että Lappalainen on asettunut ehdolle kuntavaaleihin 2017.

Lappalainen on toiminut pitkään asukasyhdistyksen johdossa ja Keskustan suuralueen yhteistyöryhmän luottamustehtävissä. Hänellä on myös kokemusta lautakunnista ja valtuutettuna toimimisesta. Asukkaiden mielipiteet ovat siis hänellä hyvin tiedossa ja siten eväät kaupunginvaltuutetuksi kasassa.

 

Teksti ja kuva: Sanna Husa