Valikko Sulje

Toteutuuko demokratia maakuntavaaleissa?

Kirjoitus on julkaistu Sanomalehti Kalevassa sunnuntaina 28.5.

Hallituspuolueet ovat runnomassa maakuntauudistusta läpi todella tiukalla aikataululla. Hallituksen esityksen mukaan maakuntavaalit pidettäisiin jo presidentinvaalien yhteydessä tammikuussa 2018. Tuohon ajankohtaan on enää kahdeksan kuukautta aikaa.

Monien arvioiden mukaan sote-lakeja ei saada hyväksyttyä ennen eduskunnan kesätaukoa. Koko maakuntauudistus on tässä vaiheessa täynnä epävarmuutta ja kysymysmerkkejä, eikä epävarmuus lakien hyväksymisen ajankohdasta ainakaan helpota tilannetta.

Mitä kaikkea maakunnan lopullisiin tehtäviin kuuluu? Milloin vaalit pidetään? Millloin sote-lait hyväksytään? Avoimia kysymyksiä on enemmän kuin selkeitä vastauksia. Kysymyksiä on liikaa ottaen huomioon, että tässä vaiheessa puolueiden ja tulevien ehdokkaiden pitäisi olla jo valmistautumassa vaaleihin.

Vaalien tarkoitus on toteuttaa demokratiaa jokaisen äänioikeutetun päästessä valitsemaan edustajia tärkeisiin tehtäviin. Demokratia ei kuitenkaan toteudu, mikäli äänestäjillä ei ole etukäteen mahdollisuutta tutustua ehdokkaiden ja ehdokkaita asettaneiden puolueiden tavoitteisiin ja periaatteisiin. Ne selviävät perinteisesti esimerkiksi vaaleja edeltävästä keskustelusta ja vaaliteemoista.

Kaiken tämän epävarmuuden keskellä asiallinen vaalikeskustelu on mahdotonta ja puolueiden vaaliteemat ovat korkeintaan suuntaa antavia. Kukaan ei voi edes kertoa ehdokkuutta harkitseville, millaiseen luottamustehtävään he ovat tarkalleen pyrkimässä. Miten puoluetoiminnan ulkopuolelta asiaa tarkasteleva äänestäjä pysyisi keskustelussa mukana?

Demokratia ei toteudu näin tiukalla aikataululla järjestettävissä vaaleissa. Toivottavasti kunnioitus äänestäjiä ja vaalijärjestelmäämme kohtaan voittaa hallituksen halun runnoa suunnitelmansa läpi hinnalla millä hyvänsä. Uudistuksen ja vaalien ajankohtaa on pohdittava uudelleen.

Liisa Komminaho
puheenjohtaja
Oulun sos.dem. työväenyhdistys

Sanna Husa
järjestötoimitsija
Oulun sos.dem. työväenyhdistys