Valikko Sulje

Turvataan lähikoulut

Olen Maijaliisa Pollari, 58 vuotias järjestöaktiivi ja Teollisuusdemari ja pääluottamusmies Haukiputaalta. Olen syntyisin Kainuusta ja muuttanut Pohjois-Pohjanmaalle 1988. Ehdin asua Haukiputaan kunnassa muutaman vuoden ennen Ouluun liittymistä. Harrastan moottoripyöräilyä mieheni kanssa. Vastapainona on miniatyyriaskartelua silloin tällöin.

Olen aina ollut ”pienen” ihmisen puolella. Jo nuorena olin seurakunnan ystäväpalvelussa mukana. Aikuisena mukaan tuli SPR ja nimenomaan ensiapuryhmätoiminta sekä Vapaaehtoinen Pelastuspalvelu. Teollisuuden töihin mentyäni lähdin ammattiosaston toimintaan mukaan ja olin aktiivisesti mukana n. 10 vuotta. Puolueen toimintaan lähdin mukaan 2017 vaaleihin. Ensikertalaisena sain kohtalaisesti ääniä ja luottamuspaikan Potential toimitilat hallituksen puheenjohtajaksi. Uudelleen ehdolle asettumista mietin hetken, mutta päätin lähteä mukaan kisaan. Ammattiosastoni Oulun seudun metallityönväen ao210 toimintaan lähdin myös mukaan uudestaan.

Olen sitä mieltä, ettei kaikkea vanhaa kannata hävittää ja siksi yksi tärkeitä asioita minulle on pienten lähikoulujen säilyttäminen nimenomaan koulukäytössä. Pienet koulut ovat turvallisempia ja läheisempiä oppilaille kuin myös opettajille. Yhteenkuuluvaisuus ja läheisyys korostuu. Lakkauttamispäätöksissä puhutaan aina säästöistä. Ymmärrän kyllä kaupunkien ja kuntien tiukat kulukuurit, mutta en käsitä, miten syntyy säästöjä, jos pitää rakentaa uusia, isompia kouluja, matkat pitenee ja tulee kuljetuskustannukset. Olemassa oleva pieni, lähikoulu tarjoaa usein parempaa tukea oppimisen alussa. Parhaimmillaan pieni koulu voi olla paikka, jossa lapsilla on tilaa kasvaa, heidät huomioidaan ainutlaatuisina, eikä vain koe- ja oppimistulosten perusteella. Monilla pienillä kouluilla on hyvät luonto- ja kulttuuriympäristöt. Pienet koulut ovat useammin lähellä oppilaiden koteja. Lyhyt matka helpottaa myös oppilaiden ja vanhempien osallistumista kouluajan ulkopuolella tapahtuviin toimintoihin. Mielestäni lakkauttamispäätöksen eivät ole hyväksyttäviä säästöihin vedoten.

Lasten ja nuorten hyvinvointi puhuttaa nyt koko valtakunnassa ja erityisesti Oulussa. Hoitoon pääsy tulee taata jokaiselle nuorelle nopeasti, ennen kuin tilanne kriisiytyy todella pahaksi. Turvaamalla nuorten tulevaisuus turvaamme oman vanhuuden. Lapsiperheiden tuki on ensiarvoisen tärkeää. Kun perheet voi hyvin, se heijastuu lapsiin. Viranomaistoimintaa tulee kehittää joustavaksi sosiaalihuollon kanssa.

Pääluottamustoimessa olen edistämässä työtovereiden tasa-arvoista ja oikeudenmukaista kohtelua sekä parantaa henkilöstön asemaa ja vähentää työpaikkojen eriarvoisuutta.

Tekoja. Sanoja. Kaikkea siltä väliltä.