Valikko Sulje

Kansanedustaja Tytti Tuppurainen: ”Ihmisiä ajetaan umpikujaan”

TyttiTuppurainen

Eduskunta keskusteli keskiviikkona 21.10. eläkkeensaajien asemasta. Me välikysymyksen allekirjoittajat halusimme keskusteluun hyvinvointiyhteiskunnan perusarvot. Halusimme keskusteluun kunnioituksen ja välittämisen heitä kohtaan, jotka ovat olleet rakentamassa meidän hyvinvointiyhteiskuntaamme.

Hyvinvointivointipolitiikkamme suuria tavoitteita on ollut ikäihmisten ja muiden eläkkeellä toimeentulevien köyhyyden vähentäminen. Tätä tavoitetta ei ole saavutettu, ei lähellekään, mutta olemme kuitenkin edenneet oikeaan suuntaan. Eläkkeiden ohella tavoitetta on edistetty järjestämällä eläkkeensaajien asumisen tuki riittäväksi, huolehtimalla siitä, että eläkkeensaajille muita enemmän kustannuksia aiheuttavat lääkekulut pysyvät kurissa ja että palvelut ovat kunnossa.

Hallituksen leikkaukset merkitsevät tuntuvia heikennyksiä eläkkeensaajien asemaan. Eläkkeensaajien asumistukea vähennetään siirtämällä eläkkeensaajan asumistuki yleisen asumistuen piiriin. Tämä vaikuttaa suurimpaan osaan eläkeläisten asumistuen saajista.

Lääkekustannusten korvauksia ja matkakorvauksia leikataan ja palvelumaksuja nostetaan. Nämäkin muutokset koskevat suurta joukkoa eläkkeensaajista. Lisäksi ne kohdentuvat kaikkein heikoimmassa asemassa oleviin. Pienituloisia rangaistaan, lääkkeitä tarvitsevia rangaistaan. Ihmiset ajetaan umpikujaan, jossa on valittava joko ruuasta tinkiminen tai lääkkeistä tinkiminen.

Erityisen ankarasti leikkaukset koskevat vanhuuseläkkeellä olevien naisten toimeentuloa. Naiset ovat köyhien eläkeläisten enemmistö, naisten keskimääräiset eläketulot vuodessa ovat vain 15 823 euroa siinä miesten miesten 20 473 euroa. Samaan joukkoon koskee myös vanhuspalveluiden hoitajamitoitusten heikentämien.

Vilpitön toiveeni on, että hallitus vielä kerran harkitsee toimenpiteidensä oikeudenmukaisuutta ja arvioi niiden todelliset vaikutukset eläkkeensaajiin. Sosiaalidemokraatit ovat omasta puolestaan valmiit etsimään muita säästökohteita – ja olemme niitä jo esittäneetkin. Esimerkiksi autoveron 200 miljoonan euron alennus tai maatalouden kehittämisrahaston 100n miljoonan euron tuki näyttäytyvät oudoilta arvovalinnoilta eläkkeensaajien aseman heikentämisen rinnalla.

(SH 26.10.)