Tulevien huhtikuun kunnallisvaalien merkitys on painoarvoltaan suurempi kuin aikaisemmin, ei ainoastaan uuden ajankohdan perusteella. Vaaleista on tulossa äänestäjien arvio nykyisen SSS-hallituksen harjoittamalle politikalle, jota on kuvattu eri tavoilla mm. kaverikapitalismiksi. Sote- uudistuksen yhtiörakentamisen osalta sitä voi kuvata myös epäisänmaalliseksi, kun pohjoismainen hyvinvointijärjestelmä tarjotaan kansainvälisten pääomasijoittajien liiketoiminnan ansaita-alustaksi. Tämä kaikki tapahtuu vapaaehtoisesti Kokoomuksen palkintona maakunta-ajattelun hyväksymisestä.
Yksi ulottuvuus kunnallisvaaleissa on poliittisen opposition johtajuuden määrittely. Vasemmistoliitto ja vihreät pyrkivät kovasti saamaan johtavan aseman hallituksen vaihtoehtona. Suomen yleensä oikeiston toimia avustaneet vihreät ovat tulleet ay-liikkeen iholle kannattamaan palkansaajien asiaa. Samanaikaisesti Vasemmistoliitto esittää lakia minipalkasta. Yleensä tällainen laki määrittelee myös maksimin. Toiminta on ay-liikkeen vastainen operaatio, kun vähimmäispalkat on sovittu jokaisen liiton sopimusneuvotteluissa. Lakiperusteinen minimipalkka vie asian pois sopimisen piiristä, miksi sopia erikseen, kun on laki. Minipalkan korotuksesta tulee politiikkojen asia, ja se vähentää näin ay-liikkeen ja sopimusyhteiskunnan asemaa. Nykyisen politiikan tunnemme ja sen tulokset eivät tue erityisesti SAK:n liittojen tavoitteita.
Oulussa tilanne on paljon vastaava kuin valtakunnassa, ehkä keskustan liitosten kautta saama aseman vahvuus poikkeaa valtakunnan asetelmista. Oulun vaikea taloudellinen tilanne sanelee liikkumavaran ja antaa helposti hetken populismille. Demarien tulee kuitenkin perustaa vaihtoehtonsa todellisuuteen ja asioiden osaamiselle. Vaihtoehtoja on näin suurella kaupungilla, mutta niiden on perustuttava tietoon ja toteuttaminen uuteen näkökulmaan. Asiaa tulee hämmentämään sote-ratkaisu, mikä on kaupungin rooli sen jälkeen ja kuka puolustaa Oulua maakunnassa. Tämän osalta on tarkkaan seurattava Keskustan linjauksia. Tähän saakka koko maakunnan kattavissa kuntayhtymissä on usein keskustan johdolla ajettu maakunnan avulla Oulun vastaista toimintaa.
Kunnallisvaalit tulevat olemaan mielenkiintoiset, keskustelua riittää. Toivottavasti äänestäjien mielenkiinto lisääntyy ja äänestysaktiivisuus nousee. Se on myös Demarien etu.
Markku Kainulainen
kirjoittaja on monessa mukana oleva demariaktiivi,
hän on mm. Oulun työväenyhdistyksen johtokunnan jäsen
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.