Valikko Sulje

Pia Saarela: ”Puhutaan asioista niiden oikealla nimellä”

Pia Saarela_2
Pia Saarela ymmärtää oman kodin tärkeyden. Häntä kuitenkin harmittaa, että päätökset ihmisten asuinpaikasta tehdään liian usein säästöt mielessä.

Pia Saarela työskentelee kehitysvammaisten palvelukodissa hoitotehtävissä.  Saarela on aktiivinen demaritoimija, joka aikoo lähteä ehdolle kuntavaaleihin 2017. Kehitysvammaisten asioita hän ei aio unohtaa vaaliteemoissaankaan.

Saarelaa häiritsee, ettei asioista puhuta nykyään niiden oikeilla nimillä. Kun esimerkiksi puhutaan kauniisti oman kodin merkityksestä ja valinnanoikeudesta, tavoitteena onkin usein kovien säästöjen hakeminen.

”Oma koti on tärkeä, sitä en kiellä. Kehitysvammapuolelle on tullut itsemääräämisoikeus ja vammaislain ratifiointi, jonka perusteella heitä sijoitetaan tavallisiin vuokra-asuntoihin. Mutta mistä muutos lähtee? Lähteekö se aina asiakkaan tarpeesta vai kunnan tarpeesta?”

Saarela myös muistuttaa, ettei esimerkiksi kehitysvammaisilla tai vanhuksilla ole useinkaan todellista valinnanvapautta asumisen suhteen. ”Sinä tai minä saadaan vapaasti valita asuinkumppanimme, mutta he eivät saa. Kunta kilpailuttaa aika ajoin palvelutuottajan ja voi olla, että parin vuoden päästä muutat taas. Se ei ole inhimillistä.”

”Luottamustoimissa ollaan ihmisiä”

Pia Saarela on asettunut kuntavaaliehdokkaaksi vain yhdestä syystä; hän haluaa vaikuttaa asioihin. Kunnallisen päätöksenteon kautta voi Saarelan mukaan saada oikeasti läpi itselleen tärkeitä tavoitteita.

”Usein väitetään, ettei yksi ihminen voi vaikuttaa asioihin. Minä näen kuitenkin toisin. Jos en voi vaikuttaa suoraan päätöksiin, voin kuitenkin vaikuttaa asenteisiin. Luottamustoimissa ollaan ihmisiä, jotka toimivat ryhmässä. Ryhmässä keskustellaan muistakin asioista kuin juuri sillä hetkellä päätettävistä. Samalla ideat ja omat periaatteet leviävät.”

Saarela on kokenut monipuolisten keskusteluiden merkityksen muun muassa nykyisessä luottamustehtävässään Oulun seudun koulutuskuntayhtymän hallituksen jäsenenä.  Koulutukseen liittyvät asiat ovatkin lähellä Saarelan sydäntä. ”Tulen pitämää vaaleissakin ääntä ammattikoulutuksesta ja siitä tehtävistä leikkauksista.”

”Koko Oulun pinta-ala kannattaa hyödyntää”

Oulun on nykyään yli 200 000 asukkaan kaupunki. Viime aikoina on kritisoitu paljon sitä, ettei kaupungin keskusta ole tarpeeksi elävä tai asukaslukunsa näköinen. Saarela ei niele kritiikkiä täysin.

”Oulun suuri pinta-ala pitää ottaa huomioon. Kaikkien ei tarvitse asua ytimessä. Reuna-alueiden palveluista ja asutuksesta pitää huolehtia. Koko suuri pinta-ala kannattaa hyödyntää.”

Edessä olevat kuntavaalit eivät ole politiikassa aktiivisesti jo kauan toimineen Saarelan ensimmäiset. Hänen vaaliteemansakin ovat pitkälle mietittyjä, konkreettisia asioita. Asioita, joiden takana monen oululaisen on varmasti helppo olla.

 

Teksti ja kuva: Sanna Husa