Valikko Sulje

Oululaiset demarit suuntaavat jo kuntavaaleihin

 

Rotuaarilla on vilinää aina vaalien aikana, ja demarit ovat näkyvästi paikalla varmasti myös kuntavaaleissa 2017.
Rotuaarilla on vilinää aina vaalien aikana. Demarit ovat näkyvästi paikalla varmasti myös kuntavaaleissa 2017.

Keväällä 2017 pidettävistä vaaleista keskusteltaessa puhutaan usein vielä kunnallisvaaleista. Toukokuussa voimaan tulleiden lakimuutosten myötä oikea nimitys on kuitenkin kuntavaalit.

Ytimekkään nimen lisäksi uudistukset toivat mukanaan muitakin muutoksia, sillä vaalien ajankohta muutettiin lokakuusta huhtikuuhun. Ehdokkaille ja vaalityöntekijöille muutos on mieleinen. Kampanjointi kevätauringon säteiden loisteessa kuulostaa mukavammalta, kuin esitteiden jakaminen lokakuun räntäsateessa.

Varsinainen vaalipäivä on jatkossa pääsääntöisesti huhtikuun kolmas sunnuntai, mutta vuonna 2017 vaaliuurnille päästään jo 9.4. Aikaistettu ajankohta johtuu pääsiäisen aiheuttamista pyhäpäivistä.

Valtuusto pienenee

Oulun kaupungin demarit lähtevät vaaleihin mukaan täydellä ehdokaslistalla. Valittavien valtuutettujen määrä tipahtaa kaupungissa vajaalla kymmenellä, mikäli muuta ei erikseen päätetä. Samalla tietenkin ehdokasmäärä pienenee vuoden 2012 vaaleista.

Myös Oulun kaupunginhallituksen koko on meneillään olevalla kaudella ensi kautta suurempi tuoreen kuntaliitoksen vuoksi. Liitossopimusta solmiessa päätettiin valita päättäjiä minimimäärää enemmän.

Uuden Oulun ensimmäisen valtuustokauden aikana on keskusteltu runsaasti niin sanottujen reuna-alueiden, eli entisten itsenäisten kuntien, kehittämisestä ja palveluista. Keskustelu jatkuu varmasti vaalikampanjan aikana, eli kuntaliitos näkyy vielä seuraavissakin vaaleissa.

Arkipäiväisiä teemoja

Demarit ovat jo aloittaneet vaalityön Oulussa. Kevään 2017 vaaleista on keskusteltu muun muassa kokouksissa ja Oulun työväenyhdistys piti marraskuun viimeisenä sunnuntaina virallisen vaalistartinkin. Käytännössä startti oli ensimmäinen koulutus ehdokkaille ja vaalityöntekijöille.

Demarit nostavat omat teemansa suoraan kuntalaisten arkipäivästä. Oulun valtuuston demariryhmän puheenjohtaja Pirjo Sirviö toivoo, että vaalikampanjan aikana keskustellaan runsaasti palveluista.

– Oulussa päätösten pitää pohjautua siihen, miten saadaan parhaiten tuotettua palvelut kuntalaisille. Se tarkoittaa uusia työtapoja, uutta ajattelua ja uuta virkeää oululaista toimintaa, Sirviö toteaa. Sirviö on itse luvannut lähteä ehdolle myös vuonna 2017.

Pirjo Sirviö
Pirjo Sirviö haluaa kaupunkiin uudenlaisia toimintatapoja.

Koska demareiden ehdokaslista tulee olemaan kaikin tavoin monipuolinen, nousee demariehdokkaiden kautta esille myös koko elämänkirjon kattavia aiheita. Ehdokasjoukossa mukana oleva Markku Kainulainen toivoo erityisesti, että eläkeläiset otetaan teemoissa huomioon.

– Erityisellä huolella on katsottava laitoshoidossa olevien vanhusten tilannetta. He eivät pysty itse ajamaan asiaansa. Säästöpaineidenkin aikana on pysyttävä selkeällä linjalla inhimillisen hoidon ja hoidon laadun osalta.

Kainulainen kantaa huolta myös kotona asuvista senioreista. – Itsenäisesti asuvien vanhusten osalta on laadittava kokonaisvaltainen kehysohjelma, jossa ovat mukana kaikki toimijat.

edustajiston kokouksesta
Oulun demareiden kunnallisjärjestön edustajiston kokouksessa puhuttiin jo marraskuussa kuntavaaleista. Ehdokkaaksi lupautunut Markku Kainulainen oli myös paikalla. Markun vieressä istuu Minna Parkkinen.

Ehdokkaat kuuntelijoina

Mitä sote-uudistus oikeasti tarkoittaa suomalaisille tai alan työntekijöille? Miten vähillä rahoilla saadaan huolehdittua kaikkien kuntalaisten hyvinvoinnista? Mistä joudutaan luopumaan?

Perinteisesti on totuttu asetelmaan, jossa äänestäjä tenttaa ja ehdokas vastaa. Kuntavaaleissa 2017 nousee todennäköisesti esille paljon kysymyksiä, joihin ehdokkailla ei ole antaa suoria vastauksia. Sen sijaan heidän tärkeä roolinsa on ihmisten kuunteleminen tulevan päätöksenteon pohjaksi.

Oululaiset demarit ovat valmiita kuuntelemaan ja keskustelemaan oikeasti vuorovaikutteisesti. Tule Sinäkin joukkoomme mukaan rakentamaan toimivien palveluiden arkea! Kuntapolitiikasta kiinnostuneita ihmisiä tarvitaan niin ehdokkaiksi kuin vaalityöhönkin.

 

Sanna Husa