Valikko Sulje

Tytti Tuppurainen: Vanhustenhoito yksi hyvinvointivaltion huolenaiheista

TyttiTuppurainen

Oululainen kaupunginvaltuutettu, kansanedustaja Tytti Tuppurainen teki vuoden ensimmäisessä valtuuston kokouksessa valtuustokyselyn vanhuspalvelulain toteutumisesta.

”Suomi tunnetaan pohjoismaisena hyvinvointivaltiona, mutta hyvinvointijärjestelmässämme on myös huolenaiheita. Yksi näistä on vanhustenhoidon nykytilanne, joka koskee niin vanhusten kotihoitoa kuin vanhusten hoitoa hoitoyksiköissä”, Tuppurainen toteaa kyselynsä aluksi.

Tuppurainen pyytää tekemässään kyselyssä vastausta neljään erilliseen kysymykseen:

1. Miten vanhuspalvelulain toteutumista seurataan Oulussa ja milloin valtuusto saa tietoa seurannan tuloksista?
2. Mikä on vanhusten kotihoidon tilanne Oulun alueella? Onko kotihoidon henkilöstöä riittävästi ja kotihoidon palvelut ja laatu turvattu?
3. Mikä on vanhusten hoidon tilanne Oulun alueen hoitoyksiköissä? Onko tehty arviota vähimmäishoitajamitoituksen suositustason laskun vaikutuksista hoidon laatuun?
4. Millaisin toimin Oulun alueella turvataan vanhusten hoito väestön ikääntyessä?

Tuppurainen nostaa esille Suomen lähi- ja perushoitajaliiton julkaiseman selvityksen (”Asiakkaat ovat ihmisiä – eivät prosentteja”), jonka mukaan 95 prosenttia kyselyyn vastanneesta lähi- ja perushoitajasta on huolestunut vanhusten kotihoidon laadusta. Lisäksi melkein 70 prosenttia on sitä mieltä, ettei työntekijöitä ole kotihoidossa tarpeeksi.

Tuppurainen muistuttaa lopuksi, että lain mukaan kunnilla täytyy olla valtuustokausittain tarkastettava suunnitelma vanhuspalveluiden järjestämisestä ja kehittämisestä.

 

Sanna Husa