Valikko Sulje

Vallan lempeät kasvot

Olen onnekas ihminen. Olen saanut kasvaa lempeiden ja kannustavien katseiden ympäröimänä. Osakseni en ole saanut varallisuutta, mutta paljon rakkautta ja kannustusta. Mikään ei korvaa näitä voimavaroja. Ne ovat kannatelleet silloin kun maa on kadonnut jalkojen alta tai eteen on noussut vuori. Ne ovat rohkaisseet tarttumaan haasteisiin. Ne ovat ohjanneet oikeudentuntoon ja inhimillisyyteen.

Usein ajatellaan, että valta on jotain kylmää ja kovaa. Ajattelen, että vallalla voi olla myös lempeät ja inhimilliset kasvot. Vallan kasvot näyttäytyvät ihmisten lähipalveluissa työntekijöiden kohdatessa ihmisiä. Päättäjäien taatessa riittävät resurssit ja tuen työlle, se mahdollistaa välittämisen. Uupunut katsoo ohi. Hyvillä voimavaroilla jaksaa tarttua asioihin.   

Vallan lempeän katseen pitää kohdistua lapsiin ja nuoriin. Tulevaisuutta rakennetaan kodeissa, päiväkodeissa ja kouluissa. Hyvinvointi nyt ja tulevaisuudessa perustuu siihen, että kasvavista lapsista pidetään huolta. Meidän tehtävämme on taata se, että jokainen lapsi saa tarvitsemansa tuen kasvuun ja oppimiseen. Emme voi taata kaikille yhtä hyviä olosuhteita elää. Emme voi estää kriisejä ja onnettomuuksia tapahtumasta. Voimme estää ihmisten murtumisen taakkojen alle. Voimme pitää huolen siitä, että yhtäkään lasta tai nuorta ei unohdeta.

Tasa-arvo ei ole sitä, että annetaan kaikille saman verran. Tasa-arvo on sitä, että luodaan parhaat mahdolliset olosuhteet kaikkien rakentaa elämälleen sellaiset pilarit, joiden varassa voi kokea olevansa itsenäinen ja kykenevä vaikuttamaan omaan elämäänsä. Vahvaksi kasvanut ihminen kantaa huolta myös toisista ihmisistä, ympäristöstään ja maapallostamme.

Tukevat pilarit kasvavat oman arvokkuuden ja pystyvyyden tunteesta. Jokaisella lapsella on vahvuuksia. Kasvattajien tehtävä on auttaa löytämään vahvuudet ja tukea niiden kehittämisessä. Opittu taito tuo iloa ja kannattelee läpi elämän. Oman vahvuuden löytäminen harrastuksen kautta on ennaltaehkäisevää mielenterveystyötä. Jokaisella lapsella pitää olla mahdollisuus löytää harrastus omalta lähialueeltaan. Harrastaminen ei saa olla perheen resursseista kiinni.

Vastuullinen ja inhimillinen päätöksenteko tarkoittaa sitä, että näkee lähelle ja katsoo kauas. On nähtävä, miten vasaran kopautus vaikuttaa pieneen päiväkotilaiseen, koulunkäynnin haasteiden kanssa kamppailevaan koululaiseen, tulevaisuudesta haaveilevaan nuoreen, yksin lapsiarkea pyörittävään vanhempaan. Välillä on myös nostettava katse ja unelmoitava tulevaisuudesta ja vietävä kaupunkia kohti tuota unelmaa.  

Olen kasvatustieteen maisteri ja luokanopettaja sekä papiksi vihitty teologian maisteri. Olen elänyt yksinhuoltajan arkea ja haastavaa työelämää. Tunnen niiden kipupisteet. Lennähdin alun alkaen Ouluun opiskelemaan Etelä-Lapista, Tervolasta. Olen asunut Oulussa elämästäni jo suurimman osan. Kun olen työskennellyt ja opiskellut muutamaan otteeseen toisaalla, olen aina ikävöinyt ja palannut takaisin. Oulu on hyvä kaupunki elää ja asua.

Teija Kähkönen, kuntavaaliehdokas SDP